З ДНЕМ УСІХ ЗАКОХАНИХ!

Cьогодні — День Святого Валентина, який ще іменують Днем усіх закоханих. Свято це світське, воно – неофіційне і не є вихідним, проте з кожним роком все активніше відзначається не лише молоддю, але й тими парами, які пронесли своє кохання упродовж багатьох років.

Всі вони з нетерпінням чекають Дня закоханих, який припадає на студений і сльотавий місяць зими, адже новорічні свята позаду, а весняні ще не скоро.

Тож нехай за молитвами святого Валентина Господь дасть всім мудрості, терпіння й взаєморозуміння у стосунках. Кохання – це вічність, воно – продовження життя! Людські надії та сподівання у всі віки пов’язуються із щасливим коханням, отож хай чисте й безмежне кохання ніколи не покидає вас, шановні друзі!

Історична довідка.

Вважається, що перше привітанням з Днем Валентина, яке збереглося донині, у 1415 році написав Чарльз, герцог Орлеанський, своїй дружині, в той час як був ув’язнений в Лондонському Тауері після його захоплення в битві при Азенкурі. Кілька років потому король Генріх V найняв письменника на ім’я Джон Лідгейт, щоб той склав «валентинку» для Катерини Валуа.

Виявляється, існує ще й старокиївська легенда, яка розповідає про перебування святого Валентина в Україні, а точніше в Київській Русі. Свята Ольга та Валентин, за переказами, допомогли двом молодим киянам зберегти та зміцнити свою любов. Легенда унікальна тим, що немає тут незадоволених батьків, які були проти одруження дітей, немає скандалів і примирень, зате є дух справжнього, особливого Києва. А «мораль байки», як то кажуть, така: закоханих навчили, що одружуючись, вони не повинні відмовлятись від особистого покликання.

Традиційно на День всіх закоханих люди дарують один одному різні ласощі у формі сердечок, квіти і маленькі сувеніри. Як писав літописець Семюель Пепіс в 17 столітті, 14 лютого закохані обмінювалися маленькими подарунками: рукавичками, каблучками, солодощами. Незмінними атрибутами свята залишаються «валентинки» — символічні листівки у формі сердечок, які містять признання в коханні, найчастіше у віршованій формі; червоні троянди, голуби й фігурки Купідона — бога любові. Очевидно, що головні символи свята повинні бути виконані в яскравих червоних і рожевих тонах — кольорах, що означають пристрасть і полум’я почуттів. Ті, хто страждають від нерозділених або таємних почуттів, також дарують символічні сувеніри своїм коханим, ніби натякаючи на свою прихильність, нерідко такі подарунки підносяться інкогніто.

День Валентина, який прийшов в Україну із-за кордону, дуже скоро став одним з найпопулярніших молодіжних свят. Є пари, які дуже серйозно ставляться до дати 14 лютого і назначають на неї доленосні рішення. Дуже романтично, коли в День закоханих, пари зізнаються один одному в любові, мріють про щасливе спільне майбутнє, а молоді люди роблять пропозиції руки і серця своїм обранцям. За статистикою, на 14 лютого припадає дуже велика кількість урочистих реєстрацій шлюбу та вінчань, оскільки молодь вважає хорошим знаком об’єднання сердець саме в День Святого Валентина.